SFANTUL PROOROC ILIE TESVITEANUL

In luna iulie la data de 20 este pomenit in calendarul crestin Sfantul Prooroc Ilie care nu a gustat moartea, ci a fost ridicat cu trupul la cer intr-un car cu cai de foc. Despre viata acestui prooroc aflam din Cartea a IV-a a Regilor in primele doua capitole ca despre un om drept, dar aspru cu sine si cu cei care s-au indepartat de la slujirea adevaratului Dumnezeu.

Sfantul Ilie s-a nascut din semintia lui Aaron in tara Galaad, dincolo de Iordan, in apropierea cetatii Tesvi. În timpul în care maica sa l-a născut, Sovac, tatăl lui, a văzut nişte bărbaţi îmbrăcaţi în haine albe, vorbind cu pruncul şi învelindu-l pe el cu foc, băgîndu-i văpaie de foc în gură, ca să mănînce. Aceasta văzînd-o tatăl său şi spăimîntîndu-se, s-a dus la Ierusalim şi a spus preoţilor vedenia sa. Unul din acei preoţi, bărbat mai înainte- văzător, i-a zis: “Omule, nu te teme de vedenia aceea pentru pruncul tău, dar să ştii că el va fi locaş al luminii darului lui Dumnezeu şi cuvîntul lui va fi ca focul de puternic şi de lucrător. Rîvna lui către Domnul şi viaţa lui fiind bineplăcută lui Dumnezeu, va judeca pe Israil cu sabie şi cu foc”.

Intr-adevar, in vremea aceea peste Israel domnea Ahab imparatul care a lepadat credinta neamului si luase calea sotiei sale Izabela si jertfea idolilor, in special lui Baal, obligand la aceasta si pe supusii sai. Sfantul Ilie a fost trimis sa mustre pe Ahab si sa-l intoarca de la ratacirea lui, dar fara folos insa. Atunci Proorocul a legat cerurile cu rugaciunea catre Dumnezeu si timp de trei ani nu a cazut picatura de apa pe pamantul poporului Israel. Cu toate acestea inversunarea imparatului si a Izabelei a crescut impotriva lui Ilie si nu au lepadat inchinarea mincinoasa la idoli.

Dupa trei ani, Dumnezeu a trimis pe Sfantul Prooroc din nou in Samaria unde avea cetatea de scaun Ahab si l-a pus sa adune pe toti preotii si slujitorii lui Baal si, zidind doua altare de jertfa, au adus doi vitei spre a fi adusi jertfa si au hotarat, inaintea intregului popor adunat acolo, ca acea jertfa care va fi mistuita cu foc din cer este a Dumnezeului celui viu si adevarat.

Asadar, s-au rugat mai intai preotii pagani de dimineata pana seara, dar fara nici un folos, apoi a venit si randul Sfantului Ilie care a pus de au turnat apa de trei ori peste jertfa, lemne si altar, incat groapa sapata imprejur se umpluse. Apoi a inaltat rugaciune catre cer:
’’Doamne, Dumnezeul lui Avraam, al lui Isaac şi al lui Iacob, ascultă-mă pe mine, robul Tău, şi trimite foc peste această jertfă, ca astăzi să cunoască toate aceste popoare, că Tu singur eşti Dumnezeul lui Israil şi eu robul tău şi Ţie ţi-am înălţat această jertfă. Ascultă-mă pe mine, Doamne, ascultă-mă cu foc, pentru ca să se întoarcă inimile acestor popoare în urma Ta. ’’
Indata s-a pogorat foc din cer si a mistuit totul: si jertfa si lemne si altar si apa… atunci au cunoscut puterea rugaciunii celui drept si cine este adevaratul Dumnezeu, iar cei de fata s-au intors la dreapta credinta.

Sfantul Prooroc Ilie este cinstit si pretuit de poporul roman cu o evlavie deosebita fiind un nume destul de des intalnit in special la bunii si strabunii nostri si multe bisericii poarta numele acestui sfant si este luat ca patron si ocrotitor al familiilor crestine.