Intrebari si Raspunsuri
Cum devin membru ?
Oricine este binevenit ca membru al bisericii noastre. Aici (format PDF) este formularul pe care va rugam sa îl completati, sa îl aduceti la biserica si sa îl înmânati Preotului Dan Simion Chirtu
Speram sa ne cunoastem cât mai curând!
De ce Taina Spovedaniei ?


Mai intai de toate, crestinul are nevoie sa se spovedeasca pentru a se reînnoi, pentru a-si curati sufletul printr-un nou Botez — un Botez al lacrimilor, care sa scoata la iveala toate darurile pe care le-am primit prin aceasta Taina si pe care ni le-am acoperit cu pacate si cu greseli. Ne spovedim ca sa ne vedem din nou sufletul curat, ca sa ni-l regasim, dezlegat din legaturile pacatelor, sa dam la o parte mizeriile si toate care acopereau cumva darurile mari ale Botezului. Parintele Arsenie Boca spunea ca oricine, oricât de putini talanti ar avea, unul tot are, care e Botezul. El asa socotea, ca cel care are un talant e cel care are Botezul — dar care e un talant mare. Dupa aceea, ne spovedim pentru ca nu exista om care sa nu-si simta constiinta mur­darita, neîmpacata, nelinistita si cautam raspuns la Dumnezeu, dezlegare de la Dum­nezeu — si asta numai prin preot, numai asa gasim dezlegare. Si atunci, ne spovedim sau cautam sa ne spovedim pentru ca ne mustra constiinta si nu ne putem impartasi cu Hristos fara impacarea cu aproapele nostru caruia i-am gresit si fara dezlegarea preotului duhovnic. Spunea Parintele Arsenie Boca despre cel care nu se marturiseste si nu se impartaseste ca nu are dragoste fata de Hristos si inventeaza argumente si scuze ca sa stea departe de Sfintele Taine. Atata vreme cat tinem pacatele nemarturisite, ascunse cu voia, atata vreme atarna pedeapsa lor asupra noastra, ca o sabie care sta sa cada peste viata noastra. De indata insa ce marturisim pacatele si vinovatia, primejdia mortii o inlatura Dumne­zeu de deasupra noastra.

Vinovatia ne-o iarta Dumnezeu indata dupa marturisire. Cu obisnuinta de a pacatui trebuie sa ne luptam noi, uneori, toata viata. Sa nu uitam insa ca una e lupta si suferinta omului marturisit si alta e suferinta omului ne-marturisit. Unul e ascultator de duhovnic, asta-i usurea­za rabdarea incercarilor; celalalt nu asculta de ni­meni, ceea ce-i face indreptarea cu neputinta.

„Sa va spovediti si sa va impartasiti. Sa aveti o clipa in care sa va impacati cu Dumnezeu. Sa folositi clipa intalnirii cu Hristos ca pe o raza de soare care va lumineaza viata, ca El este Calea, Adevarul si Viata. Sa-L luati pe Hristos cu inima impacata cu Dumnezeu. Sa nu plecati din fata lui Hristos intristati, ca tanarul bogat care n-a inteles cu Cine statea de vorba”.

„Cine nu intelege ca duhovnicul este cel pe care Iisus Hristos l-a lasat sa ierte pacatele oamenilor, in fata caruia omul sa-si ple­ce capul si mandria, acela e un om pierdut, caci Iisus Hristos a zis Apostolilor: «Iata, va dau voua putere de a lega si dezlega pacatele oamenilor». Deci Hristos nu a dat aceasta putere la toata lumea ci numai Apostolilor si apoi ei au sfintit Episcopi si preoti prin punerea mainilor pe capul lor. Asa ca orice mijlocire de impacare a omului cu Dumnezeu se face prin preot”.
Pentru mantuire asa se lucreaza: intai este lepadarea de cele rele (si nu e om pe lume sa fie viu si sa nu greseasca), prin marturisire cu gand smerit si astfel te impaci cu Dumnezeu; apoi este impartasirea cu Sfintele Taine, Trupul si Sangele Mantuitorului.

Cu binecuvantare,
Preot Florian Ene
Telefon: 647-338-6077
E-mail: pr_florianene@yahoo.com

Cum ne pregatim pentru Invierea Domnului?


Acum, dupa Duminica Sfintei Cruci, la jumatatea Postului Mare este momentul sa reflectam la drumul parcurs pana aici pregatindu-ne pentru bucuria Invierii Domnului si sa avem grija la cateva lucruri care nu trebuie sa-i lipseasca nici unui crestin in urcusul duhonicesc spre intalnirea cu Hristos. Mai intai de toate - POSTUL. Dupa puterea si vointa fiecaruia, exista o masura potrivita pentru orisicine in a tine post. In gasirea acestei masuri primiti ajutorul preotului duhovnic si lucrul acesta ne aduce la punctul al doilea din lista noastra, anume la TAINA SPOVEDANIEI. "Scaunul de duhovnicie", asa cum mai este numita aceasta Sfanta Taina, nu este un "scaun de judecata". Prin Marturisire omul se cerceteaza pe sine si sufleteste, dar si trupeste, tinand cont de faptul ca, de cele mai multe ori, radacina problemelor si a framantarilor noastre o gasim in partea care da viata trupului, in suflet. Dupa ce am parcurs aceste doua etape si am primit dezlegare de la preotul duhovnic, suntem pregatiti pentru a-L primi pe Hristos prin Sfanta Impartasanie. Stiti vorba ca: "Omul sfinteste locul!" Acum ajungem si la jalonul al treilea, unde crestinul nostru aduce preotul pentru a-i sfinti si casa, adica savarseste slujba de SFESTANIE. Va spuneam ca drumul acesta pe care suntem chemati a-l parcurge pana la Inviere implica si cele materiale deopotriva ingemanate cu cele spirituale. Tot ceea ce facem in aceasta perioada facem, de fapt, pentru noi in a deveni mai buni, nu pentru Dumnezeu. Daca nu credeti asta, ganditi-va la copilul care invata in scoala: o face pentru parinti sau pentru viitorul lui?

Cu binecuvantare,
Preot Florian Ene
Telefon: 647-338-6077
E-mail: pr_florianene@yahoo.com

Cum ne pregatim pentru Craciun?


Asa cum spunea cu 16 secole in urma Fericitul Augustin (n. 354- +430): "Marturisirea faptelor rele este inceputul faptelor bune" si stiind ca "nimeni nu este fara de pacat pe pamant", acum in prag de mare sarbatoare duhovniceasca, Nasterea Domnului nostru Iisus Hristos, biserica ne indeamna sa ne curatim de tot raul savarsit cu fapta, cuvantul sau cu gandul, cu voie sau fara de voie, ne cheama la Taina Marturisirii si a Iertarii ca, liberati fiind de greseli si de pacate, "cu frica de Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste..." sa indraznim a ne apropia de Sfanta Impartasanie si sa-I gatim loc lui Hristos sa se nasca in ieslea sufletului nostru.

Numai astfel ne vom putea bucura si aduce multumire pentru darurile lui Dumnezeu revarsate asupra noastra si a tuturor celor dragi ca sa avem in toate zilele vietii noastre "partea cea buna", care nu se va lua de la noi in Imparatia Bucuriei celei Vesnice. Exemplul pe care il dam copiilor nostri prin felul cum ne pregatim sufleteste sa-L primim pe Hristos in noi, pune in sufletele lor o temelie a virtutilor crestinesti, un echilibru al mintii si al inimii in aceasta lume tulburata si inrobita de pacat si le da sansa de a-si trai viata in biserica si de a se bucura o liniste si stabilitate pe care o pot gasi numai in familia intemeiata pe Adevarul divin.

Cu binecuvantare,
Preot Florian Ene
Telefon: 647-338-6077
E-mail: pr_florianene@yahoo.com

Cum ne pregatim pentru Nasterea Domnului?


De maine incepe Postul pregatitor pentru marea bucurie a Nasterii Domnului sau, asa cum este cunoscut in popor, Postul Craciunului. Desi este o perioada lunga de post, de o luna si jumatate (40 de zile), nu este atat de aspra ca in perioada premergatoare Sfintelor Pasti, fiind vorba, asa cum am mentionat anterior, de o sarbatoare bucuriei si a iubirii lui Dumnezeu fata de om, exprimata prin Nasterea Fiului Sau in lume, a Celui ce avea sa libereze intreaga faptura din robia pacatului si a mortii. Pentru aceasta si noi crestinii suntem chemati de Sfanta Biserica, intemeiata pe Jertfa de pe Cruce a Mantuitorului Hristos, pe Invierea Sa din morti si pe Cuvantul Evangheliei propovaduite de Sfintii Ucenici si Apostoli, la o vreme de reculegere, de pocainta si iertare, de post si rugaciune.

In acest sens, crestinul nostru se pregateste trup si suflet impreuna cu familia pentru a fi partas bucuriei Nasterii Domnului, gasind timp pentru a se spovedi si impartasi cu Sfintele Taine si pentru a chema preotul la sfintirea casei. Astfel, avem grija ca sufletul nostru sa fie curat si toate cele din casa si viata noastra binecuvantate de Dumnezeu, spre pacea si linistea de care avem nevoie pentru a fi sanatosi.

Incepand de saptamana viitoare voi incepe vizitele pastorale la fiecare familie in parte. Am rugamintea sa-mi trimiteti data si ora la care ne putem vedea, cat mai curand, pentru a putea avea timpul necesar sa ajung pana de Craciun la toata lumea.

Cu binecuvantare,
Preot Florian Ene
Telefon: 647-338-6077
E-mail: pr_florianene@yahoo.com

Ce este Taina Sfantului Maslu ? La ce foloseste ?


Taina Sfantului Maslu este lucrarea sfanta savarsita in numele Sfintei Treimi, de catre preotii Bisericii, prin care se impartaseste credinciosului bolnav harul nevazut al tamaduirii sau usurarii suferintelor trupesti, intarirea sufleteasca, iertarea pacatelor. Partea vazuta consta din ungerea cu untdelemn sfintit, dupa ce s-a invocat prin rugaciuni speciale mila lui Dumnezeu prin puterea Sfantului Duh asupra celui bolnav.

Untdelemnul si faina sunt mijloace de savarsire a Tainei Maslu­lui, asa cum la botez se foloseste apa, la Euharistie painea si vinul etc, prin care lucreaza harul Sfantului Duh, la rugaciunea preotului si cre­dinta celor bolnavi, sau a acelora care i-au adus la Maslu. Asa cum sla­banogul a fost purtat de prietenii sai si introdus prin acoperisul casei in fata Mantuitorului si vindecat (Marcu 2, 2-5), acelasi lucru se intampla si cu cei ce vin la slujba aceasta, primind vindecare sau mangaiere (Rom., 15, 1-7).

Cu binecuvantare,
Preot Florian Ene
Telefon: 647-338-6077
E-mail: pr_florianene@yahoo.com

Maslu Ianuarie 2014

Maslu Ianuarie 2014

Cum poate o coala de hartie sa faca minuni ?


Foarte usor, daca acea coala la care facem referire este chiar Calendarul Crestin-Ortodox care are menirea de a ne aduce aminte ca fiecare zi este un dar de la Dumnezeu, o punte de legatura peste timp intre Hristos si noi… Oare cati dintre crestinii ortodocsi de azi isi mai pun Calendarul pe perete? Cand ai gasit un loc potrivit pentru el in casa ta, ai gasit de fapt un loc pentru Hristos si sfintii Lui in viata ta si a familiei tale. Dumnezeu trebuie sa fie prezent in fiecare clipa a vietii noastre si nu doar un musafir ratacit intr-o agenda extrem de incarcata… Cand iti incepi ziua uitandu-te in calendar este mai mult decat o marturisire de credinta, este inca un pas facut spre imparatia cerurilor.

“Cautati mai intai imparatia lui Dumnezeu si toate celelalte se vor adauga voua!”(Matei VI, 33).

Ce este de fapt Calendarul Crestin-Ortodox? Agenda vietii crestinului in care sunt randuite Sarbatorile si Duminicile de peste an ca momente ale intalnirii cu Dumnezeu la care trebuie sa fim prezenti. Incercati sa-I dati lui Dumnezeu importanta si timpul care I se cuvin “… si toate celelalte se vor adauga voua!” Amin.

Cu binecuvantare,
Preot Florian Ene
Telefon: 647-338-6077
E-mail: pr_florianene@yahoo.com