Duminica Cincizecimii sau a Rusaliilor
Duminica Cincizecimii sau a Rusaliilor, serbata anul acesta la data de 23 iunie, numita in popor si Duminica mare, este sarbatoarea Pogorarii Sfantului Duh peste Sfintii Apostoli, eveniment pe care ni-l istoriseste Cartea Faptele Apostolilor (II, 1-4) si cu care se incheie descoperirea fata de lume si de creatie a lui Dumnezeu, Cel in Treime laudat. Ea cade totdeauna la 10 zile dupa Inaltare (50 de zile dupa Pasti), cand a avut loc evenimentul sarbatorit si cand evreii isi serbau si ei praznicul . E totodata momentul intemeierii Bisericii crestine, caci in aceeasi zi, in urma cuvantarii insufletite a Sfantului Apostol Petru, s-au convertit la crestinism circa 3.000 de suflete, care au alcatuit cea dintai comunitate crestina din Ierusalim (Fapte II, 41), nucleul Bisericii de mai tarziu.
In biserici se aduc si azi frunze verzi de nuc, care se binecuvinteaza si se impart credinciosilor, simbolizand limbile de foc ale puterii Sfantului Duh, Care S-a pogorat peste Sfintii Apostoli.
A doua zi dupa Duminica Pogorarii Sfantului Duh, adica in Lunea Rusaliilor, se praznuieste Sfanta Treime. In aceasta zi de sarbatoare Biserica ortodoxa praznuieste pe Sfantul Duh, a treia persoana a Sfintei Treimi, impreuna cu Tatal si cu Fiul Cel rastignit, inviat si inaltat la cer.